söndag 30 september 2012

Häckidé

På Torpet blommar stockrosen fast höstregnet piskar. En plåtslagare kom och tog mått för skorstenshuven. Snickaren kom och tittade på vinden, och diskuterade hur vi skulle kunna göra där uppe. Det skulle kunna bli riktigt bra. Nu väntar vi på offerten... Borrgubbarna var sjuka och kommer i veckan istället.

Jag planterade två svartaronia, en gulbladig fläder och en rosentry i brynet.



En ny idé dök upp, angående området vid jordkällaren. Tanken är att en röd flammentanzros skall klättra på gaveln där. I fredags började jag gräva ett planteringsdike för en liten måbärshäck, lätt svängd, som en avskiljning ut mot ängen. Den skulle kunna skapa ett fint litet hörne där innanför, i vinkel mellan stenmur och jordkällare. Häcken skall inte bli för hög, midjehöjd kanske.

måndag 24 september 2012

Slutgiltigt

Denna blogg har funnits med i två år nu. Det har varit roligt och lärorikt att skriva om det som sker på Torpet, och få era reaktioner. Dock, den tiden har haft sitt och nu väljer jag att låta bloggen bli en mer privat dagbok.

Lycka till med alla era fina hus, trädgårdar och torpdrömmar! /Sara

söndag 23 september 2012

Gul höst

Vägen till Torpet är numera gul - björkarna lyser, lärken är lite randig i grönt och gult. Med hösten kommer också mössen.... Spår på utediskbänken, trappen, krafs i takbjälklagret... brrr. Jag är inte speciellt sjåpig av mig, men just möss inomhus har jag svårt för! Vi har en sådan där elektronisk skrämma, både på bottenvåning och vind, men däruppe vet jag inte om den gör någon nytta alls. Får se vad snickaren som kommer på fredag har för käcka idéer om hur man kan göra iordning däruppe. För säkerhets skull gillrade jag några fällor där nere också.

Annars har jag grävt i många timmar, bl.a. ett planteringsdike för häggmisplarna samt planteringshål för några andra buskar. Det utlovade regnandet kom på kvällar och nätter, och det var ju bra. Utemöblerna bars in i ladan och vi eldade både brasa och vedspis - riktigt höstlikt. På fredag blir det spännande värre: brunnsborrning, besök av plåtslagare för skorstenshuven samt av snickaren angående vinden!

måndag 10 september 2012

Brynet

Det här tråkiga brynet skall bli finare och roligare. 10 häckplantor av Amelanchier Lamarchii (Prakthäggmispel) är beställt. I framkant växer numera en schersmin (som ännu inte efter två år blommat), samt ett halvdött bollolvon som fick flytta från en för torr plats hit, i våras. Trädet till höger är en asp, som med sitt darrande och lättsamma bladverk är riktigt fint på våren. Jag tänker sätta en rosa glauca (daggros) här också. Har ni andra förslag på fina brynväxter, här i zon 4? De lite malplacerade granarna i vänsterkant skall tas ner. I en av dem slog blixten ned i somras, och skalade av barken i skivor.

Bilden är tagen i mars.

söndag 9 september 2012

Mycket.

1. Borrgubbar lämnat offert. Borrning i slutet av september. Mycket spännande!
2. Har beställt ett lass gödsel, senare i höst. Mycket bra!
3. Många blommor blommar fortfarande - rudbeckia, röllika, temynta, rosor, luktärter, ringblommor, klematis, bolltistel bl.a. Mycket fint.
4. Har planterat min första klätterros, Flammentanz. Jobbigt pg.a. alla sten just där jag ville ha den. Spettet åkte fram och det gamla ryggonda kom tillbaka. Mycket ansträngande - måtte den blomma!
5. Mycket mörkt, mycket fortare.