Jag ställde en fråga på Byggnadsvårdsföreningens hemsida igen, denna gång om värme:
Har ett timrat hus från 1870 som vi använder på helger och somrar. Vi har dragit in el och har element samt en kamin. Vi brukar stänga av värmen när vi inte är där. Senast vi kom var det några minusgrader inne, men under det att vi var där var temperaturen uppe på ca 17 grader (element och kamin). Nu till frågan: mår huset dåligt av dessa korta uppvärmningar (varannan helg under höst/vinter)? Bör det vara lite värme på jämt? Vi har inget vatten indraget.
En ytterligare fråga: hur kallt kan det bli inne i ett hus, jämfört med utetemperaturen. Dvs. bli det alltid varmare inne i ett ouppvärmt hus, jämfört med kylan utomhus?
En ytterligare fråga: hur kallt kan det bli inne i ett hus, jämfört med utetemperaturen. Dvs. bli det alltid varmare inne i ett ouppvärmt hus, jämfört med kylan utomhus?
Och dagen efter kom svaret:
Vid varje uppvärmning från så låg temperatur så bildas kondens och materialen kan ta skada av de rörelser som uppstår. Bäst är om du kan ha en viss grundvärme på (ca 5 grader). Då får du också till ett behagligare klimat mycket snabbare när ni är där.
Det blir lika kallt inne som ute.
Kanske inte helt oväntat vad gäller grundvärmen. Saken är ju bara den att när elementen är på max, och det är minusgrader ute, blir det inte speciellt varmt inne ändå (utan kaminen). Och vi vill inte ha elementen på max jämnt när vi inte är där. Så frågan blir: hur varma kommer vi att behöva ha elementen för att uppnå ca 5 grader? Och faktiskt, som svar på det sista konstaterandet ang. att det är lika kallt inne som ute, jag trodde att de tkanske skulle vara lite varmare i ett (nästan) slutet rum, jämfört med utomhus.
Vi hade en underhållsvärmen på ca 5 grader vintertid när vi bara var här på helgerna. Det gick ganska fort att få upp värmen då. Vi brukade också göra en brasa eller tända i vedspisen för att det skullle går ännu fortare.
SvaraRaderaVad fint ni har det!
Trevlig helg!
Jag vill inte göra anspåk på att vara någon byggnadsvårdexpert utan har bara min egen praktiska erfarenhet från vårt torp, men det är faktiskt varmare inne i ett slutet rum än utomhus, om än inte någon större skillnad. Inne i ett hus så blåser det ju inte, så kyleffekten blir mindre än utomhus. Dessutom är strålningseffekten mindre inomhus än ute, vilket också medför att värmen stannar kvar längre.
SvaraRaderaSå lite varmare är det!
Förra vintern när vi höll på som mest med renoveringen av vårt torp, så var det -15 grader utomhus en helg när vi kom, men "bara" -3 inomhus trots att vi då inte hade någon värme påkopplad i huset.
Hur vi kunde renovera i -3 grader? Byggfläktar, jag säger bara: byggfläktar. Det blir drägligt efter några timmar...
Ha en trevlig jul!
Tack Maria! Det understödjer min teori ;-)
SvaraRadera