lördag 26 mars 2011

Blixtvisit

Torpet fick en snabbvisit av oss idag, över dagen. Till vår stora förtjusning och förvåning hade nästan all snö smält undan, och solen sken. Skogsvägen ännu inte helt farbar, därför ligger nu tio säckar trädgårdsjord och barkmull lagrade bakom närmaste grannes garage, för upptransportering så snart vägen tillåter. Varje torpfärd innebär fortfarande bagageutrymmet fyllt med jord och jordförbättringsmaterial - konsekvensen av tung lerjord på tomten.

Fagning av äng. Framtida värmekälla.

Spirande knoppar.

Hund äter mat på Blå blom i solen.
Fram med krattor, bort med nedfallna grenar och kvistar, skogspromenad, korv med bröd i solen. Lite solchockade och trötta, men nöjda vid hemfärd.

söndag 20 mars 2011

Dörr, fåglar och ett gammalt fotografi

Vintern kom (tillfälligtvis?) tillbaka över helgen. Morr... grrr. Så här vackertdisigt var det i alla fall i lördagsmorse, morgonen efter den fantastiska fullmånen:



Ytterdörren är nu renskrapad och slipad:


Den glansiga mörkblåa färgen är puts väck. Nuvarande nedslipade blåa kulör är på sitt enkla sätt vacker, men så fort vädret tillåter skall dörren bli ockragul.

Två nya fågelholkar sattes upp, ett med 28 mm hål (bra för bl.a. mesar) och ett med 35 mm hål (för t.ex. talgoxar). Talgoxarna var genast där och inspekterade. Några streck med sångsvanar i v-formation flög över torpet. De är visst stannfåglar, även om vissa flyttar under vintern. Allt mer fågelsång och fågelläten hörs från skogen. Kanske har vissa arter nu kommit tillbaka? Vad avgör när flyttfåglar kommer tillbaka? Den biologiska klockan?





Det här är det enda gamla fotografi på torpet som jag sett. Året är ??. Till höger, vilket inte framgår på bilden ovan, står ett litet träd, knappt 1,5 meter högt. Det är asken, som idag sträcker sig mäktigt högt, högt upp ovanför torpet. Kanske slutet på 1800-talet? Man ser att det då var spåntak. "Utbyggnaden" på högergaveln (norrsidan)  fanns redan då. Spetsgardiner i fönstren. Kvinnan lutar sig hemtamt mot dörrposten, mannen i hatt och väst står bredvid. En upptrampad gång går över gräsmattan. Det är ett fint litet fotografi, som nu hänger i köket.

söndag 6 mars 2011

Första marshelgen

I helgen halvoljade jag en gammal ladudörr - oj, vad fint det blev! Den gröna, matta färgen fick en helt ny lyster och djup. Bra metod, om det finns färg kvar som man vill rädda.


Det lilla fönstret fick en ny fönsterruta också. Det känns bra att kunna ta hand om uthusbyggnaderna så att de inte förfaller.

Vi bar och kånkade kvistar och ris, A högg och sågade. Jag samlade stenar som skall bli kant till en rund liten mormorsrabatt runt det gamla flaggstångsfästet. Tanken är att det skall klättra luktärter på stängerna.

Mini-Stonehenge.
Det var all-time-high vid fågelbordet: domherrar, entitor, talgoxar, blåmesar och den nya bekantskapen nötväcka. En mindre hackspett var ihärdig i en av björkarna hela söndagen. För 5:e veckan i rad var det tomt i musfällan på vinden. En slump, eller letar de sig ut så tidigt?

Inne hängdes ett par riktigt fina gamla gardiner, Traderafynd, upp:


Nu blir det inte mörkt förrän efter klockan sex!