måndag 27 juni 2011

En grundlig fundering

En fråga till er, kära läsare: vad gör vi vi bäst med husgrunden. Den har på några ställen "spruckit, dvs. att någon sten ramlat ur. Hur tätar vi bäst, med vilket material? Sedan tidigare är det skarvat med någon form av lera/cement (tror jag, jag vet egentligen inte alls). Det syns på bilden underst.

Som ni ser är grunden delvis fint målad med någon tunn, genomsläpplig vitfärg. På gaveln är det omålat, och jag skulle vilja måla även där. Vilken färgtyp tror ni är bra att använda?

söndag 26 juni 2011

Identifieringsfråga

Nu undrar jag om någon vet vad följande, höga växt heter:
Stora blad, och små skira rosa blommor.
Jag har nämligen fått en stängel, och planterat på tomten. Den växer i stora ruggar, så jag tror att den är ganska  invasiv. Hittade lite vacker, blå akleja under en skogspromenad, vid en gammal torpargrund. Ett exemplar fick också följa med hem. De är så vackra att de förtjänar att synas och beundras.

Och följande, lilla ängsblomma, vad heter den?
För övrigt har vi legat nedbäddade och nyst och snörvlat under helgen.

söndag 12 juni 2011

Blommor, blommor

Rabatterna framför huset blev tillsnyggade i helgen, nu när den mesta fasadmålningen är avklarad.


Det ser så väldigt fint och prydligt ut när det är nyplanterat, hoppas att det snart växer till sig. Fingerborgsblomma, stormhatt (giftig), jättedaggkåpa, stjärnflocka, rosenstav, aklejor och daglilja. Väx, väx!

På ängen blommar en vildros och de nyplanterade buskarna har skira knoppar.
Vi grävde vidare på stengången. Det är roligt att gräva upp sådant som naturen gömt under många år. Funderar på vad som skall få kanta stenen. Kantnepeta kanske?
Inte så mycket gjort inomhus alltså. Dock, den renskrapade dörren borde målas, men jag får inte till det med färgen. Jag vet inte alls vilken kulör den skall få. Nu har den sett ut så här i ett halvår och jag har liksom vant mig. Vill gärna komma till skott med målningen, eftersom det torkar så bra i sommarvärmen.
Vi gjorde ett myggfönster också. I god återvinningsanda hittade vi ett trasigt glaslöst, gammalt innanfönster som kunde kompletteras med bottenstycket ur ett annat gammalt fönster och förses med nät. Bra att gamla fönster kan tas itu, som en byggsats.

tisdag 7 juni 2011

Livet på en pinne

Vad skall man säga om helgen som var? Sol, sol och åter sol, bad i skogssjö, goda vänner på besök, utemiddagar, fasadmålning, trädgårdspyssel, myggbett, varma nätter. Utplantering av det som drivits upp från frö hemma, bl.a. luktärter och slingerkrasse. Lätt vånda över torkan, kanske jag skulle ha planterat färre buskar som behöver stödvattnas på samma gång... Rosenkvitten, ny favorit, får vänta tills nästa år.


Potatis växer för fullt, lök likaså. Sallad och morötter under fiberduk går lite saktare.

Hinnonmäki gul.

Ny bekantskap som jag tidigare mest fnysit åt: taklök piggar upp i stenläggningen.



Lärk. Ännu mycket liten och oskuldsfull




T.om. jag, badkrukan, fann det njutningsfullt att bada i sjön.
Björk, rönn och ek. Trivsam vy på loo.