söndag 29 april 2012

Om kompost, bl.a.

Fågelsång och gryning klockan 5 på morgonen - kan det bli bättre? Sädesärlorna har kommit tillbaka till sitt bo under taket och talgoxpappan har inspekterat en av holkarna för sin frus räkning. En vinglig nässelfjäril fladdrade över gräsmattan.

I min runda rabatt har två sorters stäppsalvia, två sorters stjärnflocka och två rosa pioner tagit plats. Just nu ser det lite fånigt ut, men förhoppningsvis blir det riktigt frodigt redan i sommar. I mitten tronar ett fågelbad på en stubbe.

Plommonträdet "Czar" fick precis plats i bilen, och står nu och ser litet och spretigt ut på ängen. Känns som om det kan ryka i första bästa storm... Myskrosen Ghislaine de Feligonde, som tog stryk av vintern trots att den borde klara zon 4, fick en ny plats i trädgården och ersattes av en Rosa Mundi, polkagrisrosen.

När jag skulle gräva runt lite i komposten tyckte jag att det kom som damm ur den, men sedan förstod jag att det var värmeånga. Fantastiskt! Vårsolens strålar har redan satt fart på det hela. Komposten är mitt mest spännande inslag i trädgården. En levande jordfabrik. I höstas fyllde jag två stora säckar med löv som finfördelats, och det används nu som strömaterial i komposten. Jag grävde två nya rabatter i ganska tung lerjord också nu i helgen, och dessa fyllde jag med grov, relativt oförmultnad trädgårdskompost som bara legat sedan i höstas. Kändes bra att använda det vi redan har på tomten i stället för att behöva köpa jordförbättring. Hoppas blommorna nöjer sig också!

En annan favorit i trädgården är den stora, blåa, anskrämliga plastvattentunnan som står gömd bakom en gran, under ett stuprör på ladan. Eftersom ladutaket har en så stor yta, blir tunnan fylld på nolltid vid ett regn. Den tillkom i höstas, så det skall bli spännande att se hur pass den täcker vårt vattenbehov i vår och sommar.

1 kommentar:

  1. Kompostering är super och maskarna viktiga vänner. Glad vår!!!

    SvaraRadera