lördag 25 december 2010

Bakåt och framåt

GOD JUL kära lilla torp, alldeles inbäddat i snö i skogen! Nu går vi mot ljusare tider... hurra!

Om året som gått, vårt första år med Torpet, tänker jag:

 • Det är bra att låta saker ta tid! Det är en balansgång mellan att vara snabb och få saker gjorda, och vara för snabb och göra saker på ett sätt som man sedan ångrar.T.ex. målade jag alla fönster i zinkvitt, utan att bryta färgen - vilket jag nu känner att jag vill göra om, när orken infinner sig.
 • Gammalt byggnadsmaterial och gammal byggnadsteknik är fantastisk vad gäller kvalitet och hållbarhet. Den nya verandadelens fönster höll i två år, jag kunde dra loss färg och kitt i sjok i höstas. Farstugolvet är nu rejält slitet och behöver nog bytas - efter 140 år!
 • Alla årstider har sin charm. T.om. hösten som kan upplevas tråkig i stan, bjuder på fina naturupplevelser.  Naturen har en förmåga att bjuda på den där lilla iakttagelsen som räcker för att den dagen skall kännas intressant.
 • Att naturens kretslopp och cirkulära vardande ger tillvaron en förutsägbart meningsfull rytm.

Planer för 2011 som känns realistiska att genomföra:

 • måla om fasaden. I dagsläget Falu röd, men jag vill egentligen ha Falu ljus. Eftersom ladan också är i Falu röd känner jag mig tveksam till att byta färg på Torpet. Jag vill att gårdsbilden skall upplevas sammanhållen, också i färg. Vet dock inte hur stor skillnaden kommer att upplevas vid ett eventuellt kulörbyte?
 • Skrapa ytterdörren ren från blå färg och måla den ockragul.
 • Kitta och måla de två återstående fönstren med innanfönster. Frågan är om jag ska stryka alla fönster  utvändigt (nuvarande zinkvita) med brutet vitt också? Undrar i så fall hur många strykningar som behövs? Är vit fönsterfärg i regel alltid bruten?
 • Göra i ordning lilla ingången: spont på väggarna, ta fram murstocken.
 • Plantera i rabatterna! Få kaprifolen att klättra upp och bilda spaljé. Dalta med pionen som fick 5 dagar på sig i jorden innan den täcktes av snö. Få åtminstone en luktärt att kringla sig upp på växtstöd.
 • Ta del av Torpets historia genom förra ägarna.

Något mindre prioriterade projekt:
 • ta ned innertaket i kök och sovrum och förhoppningsvis hitta ett fint kilsågat tak under.
 • ta oss en seriös funderare på hur man skulle kunna inreda vinden.

Härligt, härligt att kunna tänka framåt igen, på andra sidan årsskiftet.

5 kommentarer:

 1. Hej! Vilken bra idé att summera året och titta framåt. Att ge sig tid för reflektion är viktigt, något som jag ofta missar.

  God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. God fortsättning själv! Jag är också ofta lite snabb av mig, så jag försöker lära mig att tänka både före och efter. Inte så lätt :-) Är det inte lite läskigt att hyra ut torpet?

  SvaraRadera
 3. Hej
  Ang dina tankar om kulör av slamfärg. Vi har målat ladugård och 1 bod i falu ljus. Huset är i "vanlig" falu mörkröd. Visst syns skillnaden, men den ljusa är så fin så jag ångrar mig inte. Kanske påverkar det mer om husen står väldigt nära, men vi har väl 20 m mellan dem. Nyans skillnaden stör inte helheten tycker jag alls. Nästa bod bli också i ljus i sommar, huset får vänta ngt år till tills det behövs målas. Det kommer bli den ljusa då.

  SvaraRadera
 4. Åh, vad roligt att du kommenterar! Hur många gånger fick ni måla med Falu ljus, över den "mörka" varianten? Räcker en strykning?

  SvaraRadera
 5. vi målade bara 1 strykning och jag tycker det täckte bra. Då var nog ladan inte målad på minst 30 år gissar jag förvisso. Mer träfärgad än röd. Vi valde att handmåla eftersom jag läst någonstans att det täcker bättre än när man sprutmålar. På vissa ställen kommer vi bättringsmåla lite i sommar, men det är nog mest eftersom vi ska plocka fram allt igen och ta tag i nästa projekt..

  Det kliar i fingrarna att måla huset, som ser rätt mkt lila ut i jämförelse, framförallt i solsken.. men det får vänta..

  SvaraRadera