söndag 12 december 2010

Skidor och fåglar

Helgen gick från vintervackert via töväder till riktigt kallt igen. Höjdpunkt var att vi åkte skidor. Det var länge sedan. Mysigt att åka genom skogen med snötyngda granar.

Innanfönstren är nu på plats. De passade precis - förutom en överlapp på 1 cm. mitt över fönstrets mittpost. Har jag mätt så klantigt? Lärdom: spara alltid en kopia på skiss som du skickar till hantverkare. Plåtarbetet över spisen är också klart. Lärdom: specificera alltid noga hur du vill ha arbetet utfört. Alla hantverkare tänker inte lika (estetiskt) som du. Men det blev ändå varmare i köket. Bra. Den nya, rätta spisen är också installerad. Lyxigt att slippa laga all mat på en enda långsam, platta.

Helgnöje så här under vintern är också att såga och hugga ved. Vi har en massa spillvirke som vi sågar upp och eldar med så här på vintern. Det är ett  kontemplativt arbete och det luktar gott av trä.
Här står gärna jag eller A och sågar.

För länge sedan hade vi förmodligen haft sällskap av hönor.
Ett annat nyupptäckt nöje är att spana på småfåglar. Vi har ju talgbollar och frön som dinglar från ett litet,spensligt körsbärsträd. Jag, som annars har ganska svårt att sitta still en längre stund, kan placera mig med kikare vid ett lämpligt fönster och spana ut, länge. I helgen såg vi:                                                     

Nötskrika

Domherre
Detta föranleder en ny lista på bloggen: Fåglar vi sett (och lyckats identifiera). Jag hoppas på att snart kunna skriva dit min favoritfågel: "uggla". Har funderat på att sätta upp en kattuggleholk på ett träd bakom ladan.


Vi hann också köra av vägen, ned i en snödriva. Andra gången vi lyckas med detta på torpet. Första gången var på sommaren, mitt ute i ingenstans. Som tur är lyckades vi backa och baxa oss ur det hela bägge gångerna. Nästa bil skall bli något lite tuffare än en Citroen C3.

5 kommentarer:

 1. Låter som ett härligt liv! Själv såg jag en entita vid fågelbordet idag (tror jag, lite svårt att skilja på en- och talltitor). I alla fall en ny bekantskap här!

  PS Hänsredena såg trevliga ut)

  SvaraRadera
 2. Ja, titor är lurigt! Subtilt, liksom. Fågelmatning är annars en av vinterns höjdpunkter tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Lyxa till det rejält och köp en saab v4 istället. Tar sig fram överallt ; )

  vad roligt att ni har ett gammalt uthus också, det ser ut att ha potential!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har också upptäckt fåglar denna vinter:) Dessa små varelser har inte intresserat mig så mycket tidigare, men nu...jag kan sitta och titta på dem länge, länge. Du har tur som har domherrar! Jag har nötväcka, nötskrika, talgoxar och en hackspett:)

  Hälsningar/
  Therése

  SvaraRadera
 5. Fast en hackspett väger också tungt!! ;-)

  SvaraRadera