måndag 4 oktober 2010

Hösthelg

Efter en intensiv arbetsvecka var det skönt att komma till torpet i fredagskväll. På vägen såg jag en räv. Eftersom jag tycker att vägen fram är så fin, försökte jag fånga den på film:

Och nej, jag körde inte över katten.Hösten har kommit på riktigt. Löven föll oavbrutet, vinden ven och färgerna var orangea och bruna. 
Det var kallt på kvällen. Som tur var kunde jag lägga ett fårskinn i sängen, och tillsammans med raggsockor blev det riktigt drägligt.


På lördagen fortsatte projekt skrapa dörr. Nu är bägge sidorna klara, men karmen och lite detaljer återstår. Jag vill ha den herrgårdsgul på sidan som vetter mot farstun, men har inte bestämt om sidan mot köket också skall få vara gul. Sex timmars skrapande blev det i alla fall. Det är kontemplativt och härligt att få fram profiler och detaljer som förut varit täckta av tjock färg.


Ute sågade jag ner några små träd bakom ladan. Tog också fram  lien och slog lite gräs. Det var rätt kul, även om jag inte är säker på att min teknik är fulländad... Om inte A tar sig an ängen nästa sommar, gör jag det.Funderade på ny färg till dassdörren.
Herrgårdsgul, kanske?

 Funderade också på listerna på ladans ena vägg, varför det ser ut som det gör. Ombyggt?
Delen till vänster är dasset. Men ovanför, varför ser det ut så med locklisten?


Hann också med en lång springtur på skogsvägarna och slutstrykningen av gråa golvet.

På söndagen kom Camilla och hjälpte mig att ordna i rabatterna. Hon rotade fram en pion ur bladmassorna liksom små malvor i rabatten. Jag fick också veta att jag har en kaprifol och en stäppsalvia. Sedan tidigare har jag lokaliserat smårosor, rubeckior och lavendel. Nu grävde vi om i landen, lade till ny jord och gödsel och flyttade om blommorna lite. Ner i jorden åkte lökar i mängd. Vi får väl se vad haren och sorken lämnar kvar...
Nyupptäckt liten pion.


Malvor!
Flotta, individuellt förpackade lökar från en snäll kollega. Kolla in www.botanicus.nu
Här skall det komma pingstliljor, om jag får bestämma.
Innan jag for hem fick jag tummen ur och spikade ihop ett nytt litet lock till källan. Det är ingen jättebra lösning, eftersom träet blir blött och ruttnar. Vi funderar på att ta två stora platta stenar och lägga över, och montera en handpump på dessa på något sätt. Nästa år.
Många svordomar utgöts under spikandet. Vi måste köpa en större hammare.


Inga direkta spår av möss inomhus, men korvbiten som suttit i ena fällan var borta... Och i ladan hade de gnagt sönder en av madrasserna till solstolarna...

På vägen hem fotade jag en sån fin liten stuga längs vägen. Man kör förbi tre sådana på vägen till torpet, men jag har aldrig sett någon där. Hoppas att någon tycker om och tar hand om dessa fina hus.
Huset har i alla fall en stor huv...

5 kommentarer:

 1. Härligt höstjobb! Sängen ser enormt inbjudande ut - helt jätteskön ochsnabbt uppvärmd! Fin panel på uthuset, ditt torp ser ut att kunna möta vintern på ett bra sätt.

  SvaraRadera
 2. Hej du!
  Vilket maffigt inlägg : )
  Spännande att hitta fina gamla trädgårdsväxter!

  Var ligger de där små fina husen? Jag får lust att åka dit på studiebesök.

  På fredag kommer jag vara ensam på mitt torp men jag antar att du inte är ledig då. Vad jobbar du me förresten?

  SvaraRadera
 3. Viola: fårskinn är värsta grejen! Skapar dock ha-begär...
  Lotten: jag har inga vidare gröna fingrar, så jag är glad när jag får guidning i rabatterna. De tre fina stugorna ligger mellan Borås och Svenljunga samt mellan Svenljunga och torpet. Visst är de fina och proportionerliga? Nästa gång skall jag smyga fram och kika in. På fredag jobbar jag mycket riktigt. Som logoped, inom Habiliteringen. Dvs. med språk och kommunikationsutveckling samt ätproblematik hos barn med funktionshinder. Sedan skall vi visst till Stockholm två helger i rad.... men vi kanske kan få till något i novembermörkret?

  SvaraRadera
 4. Oj, wow, vad spännande! Att du är logoped alltså... Jag jobbar med personer med autism jag. Vi ses nog till sist, det är ingen fara : )

  SvaraRadera
 5. Ha ha, kanske har våra vägar redan mötts :-) Med tanke på dina arbetstider kanske du jobbar på ett boende? Jag har stark torpetabstinens redan. Den här årstiden är så fin och det känns som om jag vill vara ute mycket. Men som sagt, just nu är det lite andra helgåtaganden. Och stugorna står ju kvar!

  SvaraRadera