måndag 25 oktober 2010

Regn var ordet

Ordet för helgen var regn. På härsan och tvärsan, på alla ledder. Intressant hur mycket det kan regna, egentligen. Ett bra tillfälle att inspektera husets svaga regnpunkter. Jag lokaliserade ett parti av fasaden, där locklisterna på något sätt var längre än själva panelen, och därmed låg emot vattbrädan - som i sin tur var för plan så att vattnet inte rann av direkt. Måste åtgärdas. I övrigt känns det bra - taksprånget skjuter ut en bra bit utanför fasaden så det är inte så mycket regn som kommer åt. De visste vad de gjorde, de gamla husbyggarna.

Vattnet skall bort från huset. Här på fina gamla nockpannor.


Mössens storhetstid har börjat... I kallfarstun syntes spår. Jag har inte tänkt på vilka rovdjur möss egentligen är, men de hade varit och gnagt på bl.a. diskborsten, en träslev och hälkappan på mina gympaskor. Musfällan hade slagit igen, men musen hade visst slunkit undan och korvbiten var kvar. För övrigt skördade regnovädret ett litet musoffer, som hade drunknat i vattentunnan. Vi har en elektrisk musskrämmare (TopoStop) i köket och på vinden. Effekten är tveksam. Två möss hade gått i fällor på vinden, samt att jag hörde en som kilade över kökstaket. Däremot har jag inte sett några spår inne i bostadsutrymmena ännu. (Förra året fångade vi dock några i köket.) Skall skaffa ytterligare en elektrisk variant och placera i kallfarstun, så får vi se. Måste ändå säga att min musrädsla minskat, bara på ett år.

Kylskåp och diskbord flyttades tillbaka till den del av hallen där golvet målats i grått. Såg fint ut. Jag begrundade det gamla skruttiga hallgolvet som fortfarande täcker halva farstun, och föreställde mig att vi skall byta ut det mot ett äldre golv i bättre skick. Funderar på att lägga in en annons i BT (Borås Tidning). Sedan föreställer jag mig en röd och vit ripsmatta på det hela, så är jag nöjd.

Lotten, här tre bilder på husgrunden. Tre olika väderstreck, du kan se vilken höjsskillnad det är på den omgivande marken:Notera hålen mellan blocken på den sista bilden. Jag förmodar att det "skall vara " så? Ventilation?


Skall vi tro att det är en torpargrund?

För övrigt kan jag säga att en kamin är grejen, om man snabbt vill få upp en god värme, kyliga höstdagar! Från 4 grader till nästan 30 (!) grader på några timmar. En bra investering.

1 kommentar:

  1. Hjälp vad svårt med grunden! Men den är ju iofs inte helt olik min och det är ju en mullbänk. Ditt torp ligger också i en backe va? Kan du inte försöka kika in i hålet på sista bilden? Eller peta in något för att se om det är luft eller jord där bakom?

    SvaraRadera