söndag 31 oktober 2010

Trädgårdshelg

När vi kom till torpet i fredagskväll var det becksvart ute. Alla som varit ute i skogen en mörk kväll vet hur mörkt det kan vara. Och tyst. Andäktigt tyst. Vi hade just kört förbi en stor älg som stod och betade vid vägkanten. Lite overkligt när den den plätsligt lystes upp av strålkastarna. Älg och mörker. Spännande.

Helgen inleddes med en lång skogspromenad. Eftersom det är höst och lite ödsligt, passade jag på att titta närmare på två andra torp i skogen. Det bruna är intressant med sin obehandlade fasad. Bägge torpen hyrs av sommargäster, och bägge är lite eftersatta vad gäller underhållet på husen med rötskadade fasader och chanserade fönster. Däremot har de bägge två fina, riktigt prunkande trädgårdar. Jag tycker det är lite sorgligt dock, när hus hyrs ut, att inte ägarna ser efter dem bättre. Trots allt är ju dessa små stugor ett kulturarv, som inte får försvinna.
Obehandlad (tjärad?) fasad och ljusblå karmar - intressant och ovanligt.

På väg hem till oss, en lång vindlande stenmur som en gång förband två torp.
 Här kommer två trädgårdsfrågor: vad är detta för fin, röd buske med röda bär på?Och vad är detta för litet träd? Jag tror att det är planterat, eftersom det har en liten taperemsa runt stammen.

Ett litet trädgårdsprojekt blev det också: en gammal (sjuklig) syrenhäck togs bort

Här skall det planteras krusbär till våren.
 och ett litet trädgårdsland anlades:


Detta lilla land tog flera timmar att gräva, men det var en trevlig sysselsättning. En gammal kamin uppenbarade sig ur djupet. Och stenar i mängd - inte konstigt att vi har så fina murar runtomkring oss.
Vid sidan av landet ser det ut så här:

Här är tanken att bygga någon form av ribbspaljé, alternativt sätta klättertrådar mellan marken och fasadkanten - för att på så sätt få någon klätterväxt att dölja plintverket. Det blir till våren.

Varför är det så mycket tegelskärvor i jorden? Finns det ett syfte? Dränering?
Och så mössen: i farstun satt en död mus i fällan. Inte bara död, utan också uppäten! Av sina muskompisar?! Är möss kannibaler?

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Trädet skulle kanske kunna vara ett litet plommonträd? Vi har en massa vildvuxna sådana på vårt torp, det verkar ha varit relativt lätt att föröka dom med tanke på antalet (närmare 50 st..)

    SvaraRadera
  2. Åh, tack för förslaget Maria! Hoppas det är plommon! Bärbusken kan vara oxbär, har jag fått höra.

    SvaraRadera