söndag 31 oktober 2010

Trädgårdshelg

När vi kom till torpet i fredagskväll var det becksvart ute. Alla som varit ute i skogen en mörk kväll vet hur mörkt det kan vara. Och tyst. Andäktigt tyst. Vi hade just kört förbi en stor älg som stod och betade vid vägkanten. Lite overkligt när den den plätsligt lystes upp av strålkastarna. Älg och mörker. Spännande.

Helgen inleddes med en lång skogspromenad. Eftersom det är höst och lite ödsligt, passade jag på att titta närmare på två andra torp i skogen. Det bruna är intressant med sin obehandlade fasad. Bägge torpen hyrs av sommargäster, och bägge är lite eftersatta vad gäller underhållet på husen med rötskadade fasader och chanserade fönster. Däremot har de bägge två fina, riktigt prunkande trädgårdar. Jag tycker det är lite sorgligt dock, när hus hyrs ut, att inte ägarna ser efter dem bättre. Trots allt är ju dessa små stugor ett kulturarv, som inte får försvinna.




Obehandlad (tjärad?) fasad och ljusblå karmar - intressant och ovanligt.

På väg hem till oss, en lång vindlande stenmur som en gång förband två torp.
 Här kommer två trädgårdsfrågor: vad är detta för fin, röd buske med röda bär på?



Och vad är detta för litet träd? Jag tror att det är planterat, eftersom det har en liten taperemsa runt stammen.





Ett litet trädgårdsprojekt blev det också: en gammal (sjuklig) syrenhäck togs bort

Här skall det planteras krusbär till våren.
 och ett litet trädgårdsland anlades:


Detta lilla land tog flera timmar att gräva, men det var en trevlig sysselsättning. En gammal kamin uppenbarade sig ur djupet. Och stenar i mängd - inte konstigt att vi har så fina murar runtomkring oss.
Vid sidan av landet ser det ut så här:

Här är tanken att bygga någon form av ribbspaljé, alternativt sätta klättertrådar mellan marken och fasadkanten - för att på så sätt få någon klätterväxt att dölja plintverket. Det blir till våren.

Varför är det så mycket tegelskärvor i jorden? Finns det ett syfte? Dränering?
Och så mössen: i farstun satt en död mus i fällan. Inte bara död, utan också uppäten! Av sina muskompisar?! Är möss kannibaler?

tisdag 26 oktober 2010

Mjöldaggsangrepp

På vägen hem från torpet stannade vi till vid Blomsterlandet i Lockryd på väg 27. Jag slank in med en kvist av syrenbersån - den som i somras började få bruna skruttiga blad på ett oroväckande sätt. Söndagspersonalen tog min kvist och satte den i vatten. Dagen efter ringde den trevlige trädgårdsmästaren Jerry och berättade att syrenen var angripen av svamp (mjöldagg). Sommaren 2010 var tydligen perfekt ur svamputvecklingsperspektiv. Det är inte luftfuktigheten, utan värmen som får svampen att frodas. Jerry sade att vi skulle vara noggranna med att ta bort alla angripna blad och frakta bort dem, eller slänga dem i skogen. Detta för att svampen inte skulle kunna få ännu mer fäste. Vid svampangrepp kan man bespruta busken, tidigt på sommaren och därefter på högsommaren, med ett svavelpreparat som heter Kumulus. Fin service från Blomsterlandet, tycker jag!

måndag 25 oktober 2010

Regn var ordet

Ordet för helgen var regn. På härsan och tvärsan, på alla ledder. Intressant hur mycket det kan regna, egentligen. Ett bra tillfälle att inspektera husets svaga regnpunkter. Jag lokaliserade ett parti av fasaden, där locklisterna på något sätt var längre än själva panelen, och därmed låg emot vattbrädan - som i sin tur var för plan så att vattnet inte rann av direkt. Måste åtgärdas. I övrigt känns det bra - taksprånget skjuter ut en bra bit utanför fasaden så det är inte så mycket regn som kommer åt. De visste vad de gjorde, de gamla husbyggarna.

Vattnet skall bort från huset. Här på fina gamla nockpannor.


Mössens storhetstid har börjat... I kallfarstun syntes spår. Jag har inte tänkt på vilka rovdjur möss egentligen är, men de hade varit och gnagt på bl.a. diskborsten, en träslev och hälkappan på mina gympaskor. Musfällan hade slagit igen, men musen hade visst slunkit undan och korvbiten var kvar. För övrigt skördade regnovädret ett litet musoffer, som hade drunknat i vattentunnan. Vi har en elektrisk musskrämmare (TopoStop) i köket och på vinden. Effekten är tveksam. Två möss hade gått i fällor på vinden, samt att jag hörde en som kilade över kökstaket. Däremot har jag inte sett några spår inne i bostadsutrymmena ännu. (Förra året fångade vi dock några i köket.) Skall skaffa ytterligare en elektrisk variant och placera i kallfarstun, så får vi se. Måste ändå säga att min musrädsla minskat, bara på ett år.

Kylskåp och diskbord flyttades tillbaka till den del av hallen där golvet målats i grått. Såg fint ut. Jag begrundade det gamla skruttiga hallgolvet som fortfarande täcker halva farstun, och föreställde mig att vi skall byta ut det mot ett äldre golv i bättre skick. Funderar på att lägga in en annons i BT (Borås Tidning). Sedan föreställer jag mig en röd och vit ripsmatta på det hela, så är jag nöjd.

Lotten, här tre bilder på husgrunden. Tre olika väderstreck, du kan se vilken höjsskillnad det är på den omgivande marken:



Notera hålen mellan blocken på den sista bilden. Jag förmodar att det "skall vara " så? Ventilation?


Skall vi tro att det är en torpargrund?

För övrigt kan jag säga att en kamin är grejen, om man snabbt vill få upp en god värme, kyliga höstdagar! Från 4 grader till nästan 30 (!) grader på några timmar. En bra investering.

onsdag 20 oktober 2010

"Snickarglädje och blomdoft"


Så här i hösttider vill jag gärna prompta en fin liten bok, "Snickarglädje och blomdoft" av Liselott Jarnerup Nillson. Mycket inspiration för dig som är sugen på snickarglädje, eller bara vill titta på fina färgsättningar av hus.

söndag 10 oktober 2010

onsdag 6 oktober 2010

Se om ditt hus

Nu har även jag, sent omsider, sett TV-serien Se om ditt hus (från UR). Några saker fascinerade mig mer än andra, bl.a. hur blyinfattning av fönster går till. Jag har aldrig varit så förtjust i denna typ av dekorerade fönster, men jag tyckte att hantverket var helt fascinerande. Timring och golvplanktillverkning är alltid intressant. Hur lätt och precist svängde de inte sina små yxor? Slutligen, kakelugnmakerskans drejning - tänk att det är så enkelt, jordnära och ändå så raffinerat hantverk bakom kakelugnar.

Alla kunniga hantverkare är mina idoler!

måndag 4 oktober 2010

Hösthelg

Efter en intensiv arbetsvecka var det skönt att komma till torpet i fredagskväll. På vägen såg jag en räv. Eftersom jag tycker att vägen fram är så fin, försökte jag fånga den på film:

Och nej, jag körde inte över katten.



Hösten har kommit på riktigt. Löven föll oavbrutet, vinden ven och färgerna var orangea och bruna. 
Det var kallt på kvällen. Som tur var kunde jag lägga ett fårskinn i sängen, och tillsammans med raggsockor blev det riktigt drägligt.


På lördagen fortsatte projekt skrapa dörr. Nu är bägge sidorna klara, men karmen och lite detaljer återstår. Jag vill ha den herrgårdsgul på sidan som vetter mot farstun, men har inte bestämt om sidan mot köket också skall få vara gul. Sex timmars skrapande blev det i alla fall. Det är kontemplativt och härligt att få fram profiler och detaljer som förut varit täckta av tjock färg.


Ute sågade jag ner några små träd bakom ladan. Tog också fram  lien och slog lite gräs. Det var rätt kul, även om jag inte är säker på att min teknik är fulländad... Om inte A tar sig an ängen nästa sommar, gör jag det.



Funderade på ny färg till dassdörren.
Herrgårdsgul, kanske?

 Funderade också på listerna på ladans ena vägg, varför det ser ut som det gör. Ombyggt?
Delen till vänster är dasset. Men ovanför, varför ser det ut så med locklisten?


Hann också med en lång springtur på skogsvägarna och slutstrykningen av gråa golvet.

På söndagen kom Camilla och hjälpte mig att ordna i rabatterna. Hon rotade fram en pion ur bladmassorna liksom små malvor i rabatten. Jag fick också veta att jag har en kaprifol och en stäppsalvia. Sedan tidigare har jag lokaliserat smårosor, rubeckior och lavendel. Nu grävde vi om i landen, lade till ny jord och gödsel och flyttade om blommorna lite. Ner i jorden åkte lökar i mängd. Vi får väl se vad haren och sorken lämnar kvar...
Nyupptäckt liten pion.


Malvor!
Flotta, individuellt förpackade lökar från en snäll kollega. Kolla in www.botanicus.nu




Här skall det komma pingstliljor, om jag får bestämma.
Innan jag for hem fick jag tummen ur och spikade ihop ett nytt litet lock till källan. Det är ingen jättebra lösning, eftersom träet blir blött och ruttnar. Vi funderar på att ta två stora platta stenar och lägga över, och montera en handpump på dessa på något sätt. Nästa år.
Många svordomar utgöts under spikandet. Vi måste köpa en större hammare.


Inga direkta spår av möss inomhus, men korvbiten som suttit i ena fällan var borta... Och i ladan hade de gnagt sönder en av madrasserna till solstolarna...

På vägen hem fotade jag en sån fin liten stuga längs vägen. Man kör förbi tre sådana på vägen till torpet, men jag har aldrig sett någon där. Hoppas att någon tycker om och tar hand om dessa fina hus.
Huset har i alla fall en stor huv...

fredag 1 oktober 2010

Det nödvändigaste

Bilen är packad med det nödvändigaste: en färgskrapa, en bok, långkalsonger, en kartong blodmjöl och en flaska vin. Efter dagens sista besök åker jag! Hurra. In i skogen och tystnaden. Tillbaka till civilisationen på söndag kväll. Rapport följer.