torsdag 27 oktober 2011

Vargen kommer?

Den kommun som Torpet ligger i, är ett av två områden i länet dit varg kan flyttas. Detta beslutades helt nyligen av Länsstyrelsen. Nu är det alltså upp till regeringen att bestämma om, när och var vargarna kan placeras.

"När länsstyrelserna fick i uppdrag att välja ut områden lämpade för vargutsättning skickades ett antal kriterier med. Avståndet till närmaste vargrevir bör vara högst tio mil. Och det bör inte finnas stor risk att vargarna utvandrar till Norge. Det får inte finnas större vägar eller järnväg inom en mils avstånd. Det bör vara en låg täthet med tamdjur - framförallt får – i området. Det bör vara realistiskt att skapa en acceptans för varg i området." ( Borås Tidning, BT).

I går skrev BT:
"I delegationens beslut lämnas ändå en brasklapp. Där konstateras att det inte finns några områden i Västra Götaland som på ett bra sätt uppfyller regeringens nio olika kriterier. Villkor som handlar om exempelvis närhet till befintliga revir och låg täthet av betande tamdjur.
Hade då inte delegationen istället kunnat besluta att det inte finns några bra områden i Västra Götaland?
– Nej. Uppdraget från regeringen var mycket tydligt. Vi skulle plocka ut två områden. Vi har valt ut de två områdena som ändå bäst uppfyller kriterierna. Och det fanns inga andra alternativ.
Förutom södra Svenljunga kommun föreslås också trakten runt Karlsborg som ett tänkbart område. Förutom Västra Götaland har ytterligare sju länsstyrelser i Mellansverige fått uppdraget att plocka ut två varglämpliga områden. Så regeringen och i dess förlängning Naturvårdsverket kommer ha en lista med 16 områden att välja mellan.
För precis en vecka sedan höll länsstyrelsen ett informationsmöte om vargtankarna i Östra Frölunda. Mötet blev kaotiskt med många besökare som inte fickplats i Medborgarhuset. Och motståndet mot varg i Kind var kompakt.
Hade detta möte då ingen betydelse alls inför delegationens beslut?
– I vårt underlag till regeringen redovisar vi de samråd vi har haft och vad människorna tycker i den här frågan, säger Lars Bäckström.
Eftersom så många besökare fick vända i Medborgarhusets dörr ska länsstyrelsen hålla ytterligare ett informationsmöte. Det blir den 14 december. Plats är ännu inte bestämd.
Eva Johansson (C) kommunalråd i Svenljunga är inte glad över beslutet.
– Jag beklagar att vi finns med på den här listan och hoppas att det massiva motstånd som finns här ska ha betydelse den dagen det blir aktuellt att placera ut en varg, säger hon.
Peter Tagesson, Gällstad, är styrelseledamot i LRF Västra Götaland. Han är mycket negativ till länsstyrelsens beslut,
– Det är inte alls bra . Det är ett beslut som är emot viljan hos LRF och landsbygdens folk. Det kunde om inte annat länsstyrelsens representanter känna av på informationsmötet i Östra Frölunda.
– Det är olämpligt att ens en gång överväga att ta ett sådant här beslut. I Västra Götaland som är djurtätast i landet, tycker Peter Tagesson."

Intressant detta. Jag, som inte har tamdjur, tycker att det vore ganska spännande med varg i grannskapet.  Kanske kan de mumsa i sig några vildsvin också?

onsdag 26 oktober 2011

Refugium

Häromdagen ondgjorde jag mig över att jag inte hinner läsa längre, men så kom jag på att det gör jag ju visst. Jag läser jättemycket, men bara trädgårdslitteratur. Nu senast fann jag en intressant bok, Refugium - trädgården som tillflykt av Ingela Bendt.
Det är en berättelse om en man och hans trädgård, en kolonilott i Eriksdalslunden i Stockholm, nedskriven av författarinnan som blivit nyfiken på den äldre mannen och hans livsöde. Mannen, f.d. landskapsarkitekten Hans Drost, har ett förflutet i andra världskrigets Tyskland, och berättelser om omvälvande händelser från barn- och ungdomsåren varvas med nutida kontemplativa dagar i långsamhetens lov  i trädgården. Vackert och respektfullt.

onsdag 19 oktober 2011

Margaretas trädgård

Jag hittade en så trevlig bok på antikvariatet i mitt kvarter: Margaretas trädgård, av Margareta Senneby. Det är en bok med fina, tjocka pärmar, som handlar om en dam, som i mogen ålder, 60+?, köper ett hus med stor tomt som hon omvandlar till en mycket speciell trädgård, helt enligt eget huvud. Inte en trädgård med konventionell gräsmatta och sådant, nej - en naturupplevelse med olika terrängområden (Alperna, Småländska höglandet, Japan, Sjöarna mm.) fylld av träd, buskar, sten och blommor. Inspirerande och tankvärt.

söndag 16 oktober 2011

15-16 oktober

Soligt, härligt höstväder, men också den första frostnatten. Maniskt grävde jag i helgen. Jag har tagit fasta på detta att ha få men kanske större rabatter, och breddade således den befintliga framför huset ytterligare. Den lilla runda rabatten, där flaggstångsfästet stod kvar, förstorades också, samt att vi sågade av det kvarvarande fästet. Nu syns inga flaggstångsrester ovan jord, men dessvärre ligger en orubblig, gjuten betongplatta under jorden i cirkelns mitt. Undrar just hur blommorna skall ta sig där på? Jag undrar också vilken kant rabatten skall få? Tidigare, mindre rabatt, hade halvstora stenar runt kanten, men jag tycker att dessa begravdes allt mer i gräset ju längre tiden gick. Kanske skall vi prova med någon form av avsågade runda pinnar, i cirkel, som rabattkant? Eller om man skulle placera stenarna i någon form av sättsand eller så?
A har köpt en lövsug som tuggar ned löven och komprimerar dem ganska rejält. Perfekt att jordförbättra med, tror jag.
Planterade också en liten rumsbildande häck av måbär, nere vid komposterna. Jag är lite svag för de vinbärsliknande bladen. Vi planerade också för ytterligare ett litet fruktträd, ett päron eller plommonträd.

Komposterna grävdes om och vi knackade också ned gammal puts från murstocken i den lilla hallen. En snickare skall ta sig an denna i veckan som kommer.

Med mörkret som föll redan innan kl. 19, var det nästan lite jullikt:



måndag 3 oktober 2011

Brittsommarvärme

I helgen var det så varmt och skönt som en riktig sommarhelg. Vi gick i shorts. På lördagen gjorde jag en utflykt till Rångedala plantskola, med avfärd prick kl. 10, precis tajmat till Spanarna på P1. En perukbuske, en dvärgmandel och några häckplantor av slånaronia följde med hem. Tanken var ju att krusbärsbuskarna skulle bilda en kort häck mot hygget, men de var för spretiga och fick i lördags ny placering. Istället gjorde slånaronian entré som blivande häck och piggade upp det hela med fantastiska höstfärger.

Se färgen!

Om ni skymtar en pyttespretig kal buske i mitten, så är det dvärgmandeln. På våren får den skira, rosa blommor.



Daggtyngd lärk i morgondis.
Den skrämmande lärken har vuxit enormt i sommar. Säkert tre decimeter.... Nu går det inte att skygga för den längre. Vi var hos grannen i byn också, och drack kaffe i deras berså och blev myggbitna. I oktober !?