tisdag 3 januari 2012

Trädgårdslitteratur

Okej, jag erkänner: jag har läst några trädgårdsböcker under julen. En som jag tycker mycket om är "Trädgårdsmästarnas Sofiero" av Christel Kvant. Ni vet, hon med den fantastiska trädboken "Trädets tid". Den förstnämnda boken handlar just om Sofieros trädgårdshistoria, som ju började med att Gustav den VI Adolf ("Rododendronkungen") och hans Margareta flyttade in där år 1906, och påbörjade skapandet av slottsparken. Kanske var det för att jag ju var där i somras, och vet hur det ser ut, som jag tycker den är extra intressant, eller kanske för att tanken på dessa kungligheter och deras trädgårdsintresse är inspirerande, eller kanske för att Christel Kvant har ett så njutbart sätt att skriva.
Jag har på något sätt kapitulerat för rododendron. Från att ha varit en, i mitt tycke, skränig och prålig buske, finner jag den nu intressant och lite fascinerande. Så intressant att jag lånade "Sofieros rhododendron" av John Moscoso. Författaren har under sju års tid arbetat med att dokumentera och vetenskapligt bestämma Sofieros alla rododendron (över 10 000 buskar, nästan 350 arter...). Vilket jobb!

Andra trevliga böcker är "Din guide i plantskolan" av Dan och Ann-Christin Rosenholm, "Plantskolor värda en omväg" av Susanna Widlundh och "Planera trädgården" av Anders Dagsberg.Just nu håller jag på med "Den underbara blomman" av Marie och Björn Hansson (som för övrigt ligger bakom den utmärkta perennboken "Perenner"), ett "kulturhistorisk strövtåg från tiden för Semiramis hängande trädgårdar fram till våra dagar". Boken är en historisk översikt över blommans betydelse genom historien.
Den blåsiga och regniga vintern har varit som gjord för stugsittande och bokläsning. Nu pågår parallellt skrivande av listor inför kommande trädgårdssäsong. Pionfröna har fått flytta in i kylskåpet, trots övriga familjens knorrande. Två påsar luktärtor är inköpta per postorder, toarullar har börjat att samlas i papperspåsar inför vårens frösådder...denna vecka är sju minuter ljusare än förra veckan, ja, nu vänder det!

2 kommentarer:

  1. Har också suttit med näsan nedgrävd i trädgårdsböcker på sista tiden! Längtar efter våren och att få komma upp till vårt torp! Startade en liten blogg för en tid sedan, inte så mycket torp och trädgård än men det kommer mer i sommar, ta en titt om du har lust!
    Har du någon favorit trädgårdsbok som du kan rekommendera?
    Mvh, Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna! Alla böcker som omnämns här har lite favoritstatus... ;-) /Sara

    SvaraRadera