söndag 26 februari 2012

Shellack: proportionerna?

Vi har varit bortresta på varmare breddgrader ett par veckor, och nu var det dags för första torpethelgen på en månad. Härligt att komma hem till Sverige och se att dagarna blivit betydligt längre, att ljuset är på väg att återvända. Små, små krokusknoppar anades i gräsmattan, fast skogsvägen var så isig att vi fick ställa bilen i byn. Vi rensade i fågelholkarna och hittade en död fågelungeskara i ena holken. Undrar just vad som hänt där? Vi har haft mycket färre möss på (den oisolerade) vinden i år, jämfört med förra och förrförra året. Förmodligen för att de två senaste vintrarna var så kalla. Jag kunde inte låta bli att klippa i lite buskar, men i övrigt känns det fortfarande för tidigt för trädgårdssysslor. En hare hade knipsat lite på den vingade benveden, morr... Markägaren dök upp och lovade att han skall ta bort tre stora träd som står mitt på tomtgränsen, hurra! Fler soltimmar för västsidan på huset (krusbären, kaprifolerna, rosenflockeln).

Kommande helg påbörjas det inte helt lockande projektet "måla sovrumstak". Blä. Det är en del kvistar i takplankorna, och mina tidigare erfarenheter av kvistlack (typ Alcro eller Beckers) har inte varit så lyckade, så nu tänkte jag pröva med shellack. Har köpt flingor, men hur gör man med dem? Hur länge skall de ligga i t-röd och vad är proportionerna flingor/T-röd? Jag har en burk vit emulsionsfärg som jag tänkte pröva i taket.

1 kommentar:

  1. Jag har bara använt färdigblandad schellack. Men jag tror det är 2,5 dl t-sprit till 1 hg flingor. Och flingorna löses väl upp när man rör om?
    Jag har använt äggoljetempera till mina tak och jag har fått måla ganska många lager. Schellacken är så blank att färgen inte riktigt fäster de första lagren.
    Lycka till! :)
    /Stina

    SvaraRadera