måndag 10 december 2012

Det här med underhållsvärme...

Nu undrar jag hur ni alla gör därute, med underhållsvärme i era stugor? Själva har vi småsnålat och inte haft på kontinuerlig värme under höst och vinter, utan satt på elementen och eldat i spis och kamin vid ankomst. Nu, när vi gör iordning vinden, har jag börjat fundera på detta med underhållsvärme. Efter ett litet svampangrepp däruppe, i anslutning till en gammal fuktskada, har vi blivit rekommenderade avfuktare på vinden, och/eller underhållsvärme - lite olika bud där. Hur gör ni andra?

3 kommentarer:

  1. Det finns två smarta produkter på marknaden för energisnål termisk avfuktning (en sorts underhållsvärme, fast bara så mycket som behövs, när det behövs) eller för att intelligent styra en avfuktare så energisnålt som möjligt, om man inte vill lämna sin stuga helt ouppvärmd eller utan avfuktning:

    Hygropro - en intelligen hygrostat:
    http://www.lfs-web.se/hygrostat-hygropro.htm
    Kan styra elelement eller avfuktare på ett smart sätt, så de går bara när det behövs ur fuktrisksynpunkt.

    Trygghetsvakten:
    http://www.lfs-web.se/Intelligent%20TV.htm
    Kompletta system för termisk avfuktning via elvärmeslingor samt för vind kombinerat med intelligent styrning av uteluftsfläktventilering med avseende på hur torr uteluften är. Den vindsvarianten som även styr en uteluftsfläkt skulle säkert gå att använda till sommarstuga inomhus när man inte bor där - bara att fråga leverantören om råd (de är väldigt engagerade).

    Bara vanlig underhållsvärme är inte så effektivt samtidigt som det slösar enormt med energi, speciellt kalla vintrar!
    När det t.ex. är minusgrader långa perioder kan varken mögel eller rötsvamp etablera sig eller växa, så då krävs ingen underhållsvärme. Medan det mycket väl kan vara vid lite fler plusggrader det behövs underhållsvärme (eller avfuktning) och då har en vanlig termostatstyrd underhållsvärme slagit ifrån.

    Läs mer om kunskap kring detta med fukt i boendemiljöer, och risk för fuktskador när man inte bor där, på min webbsida om detta:
    http://frittliv.autonomtech.se/Gallery/MyClimaLog/climalog.php

    Sedan finns det ju en uppsjö av luftsolvärmepaneler (Googla solvärmepanel) som gratis kan tillföra värme till stugor, om de ligger så solen kommer bra till, typ:
    http://varuhuset.etc.se/sv/product/970/Solvarmepanel-Varm-upp-och-kyl-ner-stugan

    http://www.exergon.se/produkter-foer-fritidshuset/vaerme/maxivent-solvaermepaneler.aspx?gclid=CJWs0eHVkLQCFWN2cAodAAcADA

    Medflera luftsolvärmepaneler.
    En del är kombinerade med egen solcell för ström till fläkten som blåser in varmluften, så de fungerar även vid strömavbrott eller om el ej finns.

    Hälsar
    / Bosse

    SvaraRadera
  2. Hej Bosse och tack för ett utförligt svar! Jag skall kolla upp dina länkar. Har redan stött på Trygghetsvakten på nätet när jag googlat. Återkommer. Hälsningar Sara

    SvaraRadera
  3. Hej! Har ett torp sedan 25 år tillbaka. Vi har bara värme på i den tillbyggda delen där badrum o diskbänk är -så att vattnet inte fryser . I övriga huset ingen värme alls på vintern . Huset har varken fukt eller mögelproblem !

    SvaraRadera