måndag 30 augusti 2010

Helgen som gick

Äntligen blommade mina pelargoner! Bättre sent än aldrig, liksom.


Snickaren hade lagat det ruttna fönsterbrädet.


Och satt in takplåten till kaminen. Röret ser ganska stort ut, men det var tvungen att vara helisolerat. Han har lagat det vattenskadat taket på ett fint sätt, med gamla golvbräder. Nu återstår målning av den murade väggen. Kalkfärg? Matt linoljefärg? Jag måste göra research.


Jag skrapade det sista på denna fina stol, som nyss var dold under tjock, blå färg:


I övrigt plockades det kantareller och skrapades kitt. En trevlig helg på det stora hela. Just det, jag hade lyckats hitta kuddar i samma tyg som sänggavlar och gardiner också. Veckans matchning:

onsdag 25 augusti 2010

Blåsväder

 Idag blåser det som fasiken här i Göteborg. Jag tänker lite bekymrat på Torpet och den stora björken som står lite för nära och som skall huggas ned. Gudrun gick ju förbi som en tromb när det nu var, 5 år sedan?, och tog en massa granskog framför oss. Nu är det ett hygge där, men det är verkligen till vår fördel. Mycket ljusare och större chans att se älgar som passerar på väg ned till sjön för att dricka. Fast björken får gärna tas ned under kontrollerade former, om man får önska.

Här, Lotten, kommer en bild på farstun/utbyggnaden som kanske kan intressera dig:


Den är som sagt lika gammal som resten av huset, byggt 1876. Intressant att huset är så välbyggt och av så fint virke, att det har hållit i 134 år!! Och att de fönster på altanen som sattes in och målades (med plastfärg..) för tre år sedan redan är kassa och måste akutåtgärdas. Säger något om kvalitetsmedvetenhet och kunskap nu och då.

Och så en liten bild på något jag verkligen gillar, trasmattor. Den här skönheten köptes på Hjorttorps antik för en ringa penning. Den har sällsynt fina, glada färger.


Nu är jag ute efter en lägre byrå, gärna avlutad i allmogestil, alternativt ett rejält litet bord. Tanken är att ställa vår lilla TV på. Jo, vi har faktiskt en TV, och DVD. Finns inget mysigare än att ligga på kvällarna och titta på avsnitt efter avsnitt av The Wire i kaminens sken. Och det kan vara praktiskt att parkera sjuåringen där, om man faktiskt måste måla och skrapa lite för mycket och för länge. Annars tycker hon för det mesta om att vara på landet. Gräsmatta, gammal lada, älgtorn, skog - massor av skog - kan det egentligen bli bättre lekplats? Avslutningsvis ett litet foto på sommarens musbegravning:

                                               (Ser ni musen? Den ligger på barkbiten.)

tisdag 24 augusti 2010

Jag älskar vårt dass! Det är stort, ljust och inte klaustrofobiskt alls. Det finns till och med dubbelhål, om man känner för sällskap. På dass står en fin kommod med marmorskiva, vilket jag tycker är lite tjusigt.


                                      (Observera den obligatoriska kungaplanschen som syns i spegeln.)

I hinken finns kalk. Vi använder det, liksom ibland kompostströ. Vet inte vad som är bäst egentligen. Är det någon som vet mer än jag?

Och så en bild på ladan, bara för att den är så fin. Det är ett gammalt spåntak underst. Tänk vilket jobb någon haft med det!

måndag 23 augusti 2010

Moderna material.. morr.. grr

I helgen rensade jag ur och oljade in fågelholkarna.Två av tre har varit bebodda. Den tredje var antagligen för utsatt, på laduväggen ut mot hygget. Fåglarna tycker väl inte om när det regnar in, kan jag tänka. Jag flyttade den till en mer skyddad plats, och hoppas på flugsnappare nästa år. Köpte några holkar från http://www.bankeberg.com i våras. Jag hade inte tänkt på att olika fåglar tycker om olika holkar innan. I ena boet låg två små ägg kvar, pyttesmå.



Jag satte också in innanfönstren nu i helgen. Lite tidigt kanske, men jag var nyfiken på att se vilka fönster som passade var. Har ju tillbringat sommaren med att renovera diverse innanfönster som hittades i ladan, men visste inte vika som skulle sitta var. Nu har vi 9 av 10 fönster på plats, ett saknas. Jag tror att vi skall låta tillverka det tionde, när plånboken tillåter.


Det var rätt trivsamt att pyssla med tätningslister och remsor.

Precis innan hemfärd tog jag en stege och klättrade upp för att ta en titt på fönstren på den nya delen av huset - verandan från 2008. Till min fasa upptäckte jag att någon klåpare uppenbarligen gjort ett dåligt underlagsarbete och därefter smetat på vit plastfärg, som inte stått pall för regn och rusk utan nu flagade i färgsjok och kittkladd. Suck och stön! Och nu när semestern är slut känns det svårt att hinna åtgärda innan höststormarna, framförallt med tanke på att virket måste torka upp och att kitt och linoljefärgen har en så pass lång torktid... Nåväl, jag får börja nästa helg med att ta väck allt som är fuktigt, så att träet åtminstone får en chans att torka upp. Hoppas kunna grundmåla innan de värsta höststormarna.

torsdag 19 augusti 2010

Sommarbilder

Och så kom också sommaren.

Mörka varma nätter.

Sommarens projekt var att kitta och måla fönster och innanfönster. Jag använde mig av linoljefärg. Det känns bra att måla med "gamla" färger, men torktiden är lång!

Det senaste tillskottet är en kamin. Här stod en gammal rörspis som det var eldningsförbud på. Vi tänker att en kamin ger snabb värme i huset, när vi kommer ut på höst och vinter. Skall bli spännande att se om snickaren är färdig, nu till helgen.

Vinter och vår


Vår första vinter med torpet var kall och snörik. Eftersom vi ännu inte hade någon el sov vi inte över förrän på vårkanten.

Så kom ljuset!

Och våren.

Äntligen!

Huset inuti

Sovrummet har två fönster åt väster. Det stilla morgonljuset som silar in är oslagbart. Det enda jag vill åtgärda här inne är taket. Nu sitter det någon form av porös skiva med isolering under. Tanken är att ta väck detta och förhoppningsvis hitta originaltak under. Frågan är bara hur kallt det då blir vintertid? jag undrar hur mycket den nuvarande isoleringen gör?

Vedspisen har vi eldat en hel del i. Jag skulle vilja ta hit plåtslagaren och sätta in en ny plåt undertill i eldstadens tak, där röret går ut. Den nuvarande sitter lite löst och har ett stort hål som i dagsläget inte tjänar något till. Förr i världen användes det troligtvis till att släppa ut vattenånga då man värmde stora kittlar på spisen.

En bild från ladan och vedboden. I de små hyllorna med dörrar på låg hönsen och värpte. Kan tänka mig att det bott en gris därunder.