söndag 16 januari 2011

Trettonhelg

I helgen åkte jag ensam till Torpet, och för att inte råka ut för repris av förra helgens iskaos parkerade jag nere i byn. Det blev en fin skogspromenad, dragandes på en pulka, till Torpet.


Ny lera på vedspisen, och ytterligare dörrskarp- nu på den blåmålade ytterdörren. Verkar som om den ursprungligen också varit lindblomsgrön, alternativt svagt ljuslila. Jag lyckades inte riktigt tyda vilket färglager som var det ursprungliga.


Jag har en fundering angående golvet i hallen. Det är gammalt, kanske ursprungligt, och påtagligt märkt av tidens tand. Ett långsmalt hål direkt vid tröskeln, och många mörka fläckar.Det är ganska utsatt för smuts och väta. Jag skulle gärna vilja snygga till det. Frågan är då: kan man laga sprickhålet? Med vad? Ytterligare funderingar: kan man slipa ned det, och sedan t.ex. olja det? Är det i så fall golvslip som gäller? (Jag har å andra sidan läst att slipade golv blir ganska ömtåliga.) Eller är det kanske mer praktiskt att måla det, t.ex. grått. Om man målar, bör det slipas av innan?

Skruvade upp två ljuslampetter också, apropå ditt inlägg om levande ljus, Lotten:


Vägen hem var hemsk, regn, is och spår. Till min stora förtjusning hamnade jag bakom plogen, och kunde med gott samvete ligga i 35 km/h.

2 kommentarer:

  1. Fantastikst vad du är alert även på vintern! Härligt att kunna åka till torpet över en snöhelg.
    Jag skulle icke slipa golvet tror jag. Tycker om bräder som syns att de har nyttjats av generationer. Golvet ser ut att vara fernissat, stämmer det? Är det ett skurgolv skulle jag lägga en rejäl dörrmatta vid farstudörren och sen fortsätta skura det. Är det fernissat vet jag inte riktigt - kanske är målning en bra lsning, med matt linoljefärg...
    Spännande att se hur du löser det!

    SvaraRadera
  2. Jaså du tror att det är fernissat? Det var intressant, jag trodde kanske att det var lackat. Jag vet faktiskt inte riktigt hur ett fernissat golv ser ut. Såg en bild ur Gysinges katalog nr. 9 på ett köksgolv som var målat i gulockra. Det var ganska fint, och gav en lite varm känsla.

    SvaraRadera