söndag 9 januari 2011

Utan dubbdäck på hal is

När vi kom på fredagkvällen var skogsvägen nyplogad och eftersom A lämnat elementen på förra helgen hade vi en dräglig inomhustemperatur på +5 grader. Skönt.

Lördagen började med takskottning. Vi är lite tveksamma till hur mycket tung blötsnö det lilla verandataket egentligen tål, så jag klättrade upp och skottade av. Jag funderar på om det går att klättra/stå på det i sommar när fasaden skall målas. Jag vet inte hur mycket ett enkelt plåttak tål? Kanske om jag balanserar över reglarna? Hur skall vi annars komma åt på kortsidorna, där det på varje sida finns en utbyggnad? Enbart på norrgaveln finns ett öppningsbart vindsfönster.

Norrgavel.

Vi fixade också med vedspisen. Gammal lera knackades bort och tanken var att vi skulle smeta på ny lera, men vi blev osäkra på om det saknades ett brännjärn på spisens insida? Bör nog kollas upp, innan leran läggs på.

Gammal lera knackas bort.
Skall det sitta brännjärn uppe på högerkanten, vid hålen?

Brännjärnslös sida? Uppifrån sett.


 Projekt skrapa farstudörr upptogs igen. Nu är det bara lite finlir kvar. Sidan som vetter mot farstun verkar ha varit lindblomsgrön, sidan in mot köket snarare nougatbrun.


 Jag kan tänka mig att återskapa bägge kulörerna, vi får se.

Vad gäller fåglarna, såg jag inga småfåglar alls i helgen, förutom nötskrikorna som verkar ha tagit över. Kanske de mindre fåglarna blir bortskrämda? Vi skapade en till fågelmatningsplats, lite i skymundan.

Hemresan blev minst sagt äventyrlig. Det hade töat och frusit på igen, och skogsvägen var en isgata. Vi körde fast redan i första lilla uppförsbacke. A kom på att man kunde lägga bilmattorna framför hjulen för att ge bilen fäste, och på så sätt hackade vi oss fram, meter för meter. När vi sedan kom till den lilla byn, gled vi snyggt och utan kontroll ned för skogsvägen och snurrade runt på den totalt glashala gårdsplanen och undvek att ramma en parkerad bil med minsta möjliga marginal. Även landsvägen var istäckt och vi kröp fram i 30km/h. Förbannade miljöbilslag som förbjuder dubbdäck!

Byn. På söndagen var här ingen idyllisk snöväg, utan isplan.

2 kommentarer:

  1. Hej, vad menar du med brännjärn? Min spis ser ut som din innuti, förutom att den har ett galler i botten där man lägger veden. Jag borde också fylla på med lera i min spis, men eftersom man inte får elda på ett tag efteråt så får det bli ett sommarprojekt. :)

    /A

    SvaraRadera
  2. Hej Andrea! Jag lägger ut ett svar jag fått ang. vedspisen i ett inlägg. Jag vet, det är egentligen ett bra sommarprojekt...

    SvaraRadera