tisdag 15 februari 2011

Jag hittade en trevlig man

på nätet, på en släktforskningssida. Han verkade kunnig på området runt Torpet, så jag mailade en fråga angående om han visste vilka som hade bott där, längre tillbaka i tiden. Och vips fick jag ett svar.

I husförhörslängden från 1868-79  står det att arbetskarlen, mannen August Magnusson f 30/4 1848  gifte sig  1874 med Ida Amanda Andersdotter f 3/8 1852. De flyttade båda till Källstorpet 11/11 1874, han från en närbelägen gård.  August var färgmästare i byn. Parte fick sju barn mellan 1874-92. En bror till August bodde också tidvis på gården. August Magnusson avled 1915, hustrun Ida 1928. Därefter förefaller det ha varit minst två andra familjer som bodde på Torpet, innan Augusts sonson, 1963, blev ägare. Det var av hans dotter vi köpte, 2009.

Så spännande! Tänk att de flyttade till huset i november, 1874 - 100 år innan jag föddes. Jag kan tänka mig hur kallt och regnigt det kan ha varit. Och hur fick de till det med vattenförsörjningen för en familj på 9-10 personer? Vi upplevde ju i somras, att den lilla brunnen/källan sinade när det var som varmast. Kan de ha hämtat vatten i sjön, 1 km bort? Hade de andra källor? Och roligt, på något sätt, att vi köpte av samma familj som en gång byggde stugan. Det känns fint.


Är det månne färgarmästaren som målat de fina ådrade dörrarna?

2 kommentarer:

  1. Hej! Vet inte vad som är praxis här i bloggvärlden, att svara på kommentaren på sin egen blogg eller hos den som skrev.. Så jag gör både och.

    Ja, bra fråga hur de överlever.. Vet inte om det är klätterrosor, men du kanske kan sånt? De får inte mycket kärlek alls faktiskt, ingen näring ens. Kanske är en sån där gammal tålig sort? Mina växter har inte så höga förhoppningar på mig. hehe ;)

    SvaraRadera
  2. ps: gillar verkligen din tapet på bilden ovan. Funderar på att ha den i köket... och fånga upp det gula och ha på luckorna.

    SvaraRadera