söndag 29 maj 2011

Dagens fråga: är lärkträd ett löv- eller barrträd?

Svaret är: barrträd. Det visste vi inte innan vi träffade markägaren idag. Han berättade, tyvärr, att han planterat gran på "vårt" hygge. Många granar, flera tusen. Och när vi tittade närmare såg vi dem ju: en armé av små plantor som kommer att växa upp och förta utsikten för oss. Buhu! Markägaren berättade också att han planterat lärkträd närmast oss, eftersom de fäller sina barr på vintern och det inte blir lika mörkt för oss då. Vi tackar och bockar och passar på att njuta alldeles extra mycket av hygget under de kommande åren. Vem vet, kanske kommer det en ny Gudrun?

På vägen till torpet passerade vi en stor älg vid vägkanten, läskigt nära. Och när vi stannade bilen vid tomten flaxade en ormvråk iväg från den fortfarande ganska så kala asken vid huset, och gledflög tyst in i skogen. Strax därpå skuttade ett rådjur bort bakom stugan. Ibland känns naturen verkligen påtaglig, och vi påminns om att skogens rättmätiga innevånare finns så nära intill.

Helgens sysslor: fasadmålning, skörd av ruccola, spray mot ohyra på rosor (redan!), kupning av potatis, beundran av blommande nattviol (som dock inte doftar nämnvärt), pumpning av gräsklippardäck, skurning av golv, lyssnande på regnsmatter, spänd förväntan på en pionknopp. Ja, ungefär så.

1 kommentar:

  1. Spänd förväntan på en pionknopp... Det är livet det : ) Vi får hoppas på en ny Gudrun i era trakter... Jag kan också tänka mig ett besök faktiskt eftersom även jag har en granplantering intill huset som är rätt trist. Den är inte så farlig på sommaren men på vintern når inte solen över grantopparna. Hänsynsfullt av er markägare att tänka på er och sätta lärkträd ändå.
    Ha det fint!

    SvaraRadera