onsdag 8 september 2010

En stilla fundering

När snickaren lagade vårt ruttna fönsterfoder i köket, var han tvungen att lossa fönstren och sedan skruva tillbaka dem. Nu är de alltså fastskruvade. Vilket i sig inte gör någonting. Dock tyckte han att vi skulle lägga fönsterlister mellan foder och fönster, samtidigt som vi ändå lossade dem för att måla. Fönsterlister? I plast! Är det nödvändigt? Huset har ju klarat sig utan i dryga 130 år. Jag förstår principiellt teorin med att luften på något sätt kan flöda, och ändå täta, men ändå. Jag är alltid skeptisk mot snickare som förordar moderna tankesätt. Eller är det bara ett utslag av min snobbism? Hur tänker ni?

6 kommentarer:

 1. Frågar man Göran Gudmundsson så tycker han faktiskt att det är en bra idé med moderna tätningslister, för det är det du menar va? Men jag förstår vad du menar. Och riskten finns ju som sagt att det blir FÖR tätt med moderna material.

  SvaraRadera
 2. Var har du läst det Lotten? (Vad Göran tycker alltså?)

  SvaraRadera
 3. Sara, den här frågan förstår jag inte riktigt. Mellan foder och fönster?? Visst är tätningslister bra men de ska vara placerade på rätta ställena. Läs på var de ska sitta för att ge rätt effekt. Det är en liten vetenskap i sig. Vill du inte använda epdm-gummilister, köp textila lister som häftas fast.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag vet int var jag har läst det och kanske blandar jag ihop saker och ting. Nu kollade jag i "Utvändig renovering" av samma man och där skriver han att de traditionella tätningslinterna av ylle fortfarande är oöverträffade. Där har du det! : )

  SvaraRadera
 5. Sara, det är inte så att snickarn menar att ni ska dreva?

  SvaraRadera
 6. Till saken hör att snickaren är dansk - inte min starkaste sida. Det brukar bli lite språkförbistring. Men jag förstod det absolut som en "gummi"list, på utsidan av fönstret, mellan karm och båge...

  SvaraRadera