måndag 6 september 2010

Skrap skrap skrap

En sådan underbar helg det var! Jag var ensam på torpet, ingen man, inget barn, och pysslade precis hur mycket jag ville, med det jag ville, hur länge jag ville - utan att bli avbruten! Och ett sådant väder! Lite sensommaraktigt, strålande sol och ganska varmt. Höstens färger är på antågande, men ännu är det grönt. Helgen bjöd på:

-målning av väggen bakom kaminen, första varvet vilket i sin tur bjöd på insikten om att vi behöver mura upp en liten bit till, för att få en snygg kant mot det skarvade taket
-skrapning av ena sidan av farstudörren liksom tröskel in till köket
-första lagret målarfärg på golvet i farstun/köket
-grundmålning, kittning och andrastrykning av verandafönstren
-mätning av skorstenshål, för tillverkning av liten "hatt"
-skurning av golv

Gött! Bildbevis:


Förefaller som om dörren har varit ljusgrön.


Karmen bär spår av rött och ljusgult.


Detta är en chansning. Denna golvsnutt var nämligen slipad och tunnt lackad två gånger, men jag tycker att det var svårt att hålla rent. Prövade därför med Gysinge Grå Umbra, direkt på. Skall bli intressant att se om det håller. Här är det bara målat en gång, så fläckar etc. lyser igenom. Vitsen är ju att måla tunt, och många gånger. Resten av golvet, som skymtar fram, är också ganska medfaret. Vore roligt att byta ut det mot ett likaledes rejält gammalt golv i bättre skick.


 En reglerbar stege är guld värd!  Rekommenderas. Ett annat bra inköp var arbetsbyxor med knäskydd! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Plintarna är nya för i år, tidigare vilade utbyggnaden enbart på lecablock... När jag slutligen stod på taket och höll på med skorstenen, tittade jag ut över vår tomt, skogen och hygget och kände att allt var perfekt. Kan inte tänka mig att jag skulle trivas bättre någon annan stans.
Just det, hann planera lite för renoveringen av lilla farstun. Bakom spånskivan på översta bilden finns murstocken. Jag funderar på att ta fram den och snygga till den. Den beigea, ådringsmålade "tapeten" sitter också på spånskiva och kommer att tas bort till förmån för enkel panel. Jag tror inte att ådringsmåleriet är så gammalt som man kan tro. Dessutom är den ganska skruttig. Däremot tycker jag att de höga socklarna i kall blågrå nyans är så fina. Får se om golvet skall få vara, eller om jag kommer att måla över det.

Ja, det var en helg att leva på länge!

4 kommentarer:

 1. Jag kommer en annan gång! Det ser verkligen jättefint ut hos dig. : )

  Tapeten är nog inte så gammal om den sitter på spånskiva! Bort med den bara : )
  Roligt att se dina dörrar, du har både plank- och spegeldörrar ser det ut som.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nästan mest om plankdörrar. De är så vackra i sin enkelhet.

  SvaraRadera
 3. Hej Sara!
  Vilken färg använde du när du målade murstocken bakom kaminen?

  SvaraRadera
 4. Hej Anna! Emulsionsfärg, inköpt på Nääs fabriker. Lättanvänd, men inte så dryg. Skall pröva den i vår igen, på plankvägg. /Sara

  SvaraRadera