tisdag 2 november 2010

Svenska Byggnadsvårdsföreningen...

...får en stjärna i kanten för sin utmärkta frågelådaservice. Jag mailade följande fråga:

Rubrik:
Dränering/utgrävning

Fråga:
Har ett gammalt torp, som ligger på en sluttande tomt. På den östra delen av stugan, den del som ligger högst, ligger en dryg meter av fasaden nästan i nivå med den omgivande marken. Resterande delen av fasaden vilar på synbar torpargrund på denna sida. Jag tycker mig ha kunnat se på gamla foton, att det även då var en mycket liten nivåskillnad på den del av huset som jag pratar om. Min fråga är om man bör göra något åt detta? Tycker mig se att locklisten där är lite fuktig efter regn, vilket kan bero på att vattbrädan längst ned inte lutar fullt så mycket som den borde. Var hittar jag information om hur man tänker vid eventuell utgrävning?


och fick följande dag detta svar:

Man bör ju ha åtminstone 10 cm mellan marken och panel eller timmer och närmaste 1 - 1,5 m mot väggen bör det finnas lutning ut från väggen. Det behöver inte vara mycket men något bör det vara. Om du inte har större problem än att locklisten är fuktig efter regn kan det antagligen räcka att handgräva bort den jord som med tiden har vallats upp mot väggen enligt de riktlinjer jag skrev ovan, ytterligare dränering borde inte behövas om det i övrigt är en sluttande väldrenerad tomt. Litteraturen om byggnadsvård slarvar ofta över sådana här saker tyvärr. En bok som är vederhäftig om än inte helt "byggnadsvårdsanpassad" är 'Bygga grund' av Per Hemgren från ICA bokförlag. Jag har för mig att det också finns en utgåva som heter något i stil med Vatten, avlopp och dränering i samma serie men hittar inte mitt eget exemplar just nu så jag kan missta mig.

Svarare:
Magnus Henriksson


Är det inte fantastiskt att det, ett knapptryck bort, sitter intresserade personer och svarar på alla möjliga och omöjliga husfrågor? Så nu vet vi, lite handgrävning längs med en del av fasaden kanske räcker. Lite lurigt dock, att den närmaste metern från väggen lutar svagt - MOT väggen. På något sätt strider torpets placering, i en sluttning, mot allt jag förstått om naturliga möjligheter till dränering...


3 kommentarer:

 1. Trevligt att hitta en till fin blogg! Ber om ursäkt för mitt sena svar, men jag är så Dålig på att kolla upp kommentarer på äldre inlägg. Dörrarna är mycket riktigt målade i 100% guldockra. Skriver mer om dörrana idag! MVH Värmländska Mitt Egnahem

  SvaraRadera
 2. Jasså det var du som hade skrivit den frågan : )
  Jag läste den på Byggnadsvårdsföreningens hemsida! Intressant det där med att marken ska luta FRÅN huset de närmaste 1-1,5 metrarna. Det får vi göra något åt du ; ).

  SvaraRadera
 3. Lotten: typ spränga bort halva tomten, menar du? Alternativt gräva vallgrav.

  SvaraRadera