tisdag 28 september 2010

Bruno och Ralph

I det senaste numret av Byggnadskultur såg jag till min glädje att det var reportage om både Bruno Mathssons Frösakull och Ralph Erskines fritidshuslåda! Roliga och intressanta hus som jag sett tidigare, men inte visste så mycket om.


Brunos stuga

Ralphs låda
Jag är så fascinerad över bilden på lådhuset, med allt timret staplat liksom inne i lådbyggnaden. Och Brunos mobila köksö... Undrar vad hans fruga tyckte?

måndag 27 september 2010

Stockholmshelg

P längtade efter mormor och morfar, så den snälla mamman (=jag) körde 90 mil t.o.r, för att de skulle få umgås i 24 timmar. 90 mil med Amy Diamond på repeat, skall tilläggas - så att alla förstår vidden av denna bedrift. Inget torpande i helgen alltså, men väl ett höstkallt och vackert Stockholm. Här några fina hus från ma´s och pa´s kvarter:
Lyckad modernisering av gammalt stenhus

Lite som i Italien

Ett av de äldsta kvarteren på Kungsholmen

Rena, vackra linjer

Smart utformning av luftintag

Vet inte om de förväntas vara innanför eller utanför grinden

Pappa grävde fram Sigurd Erixons Svensk Byggnadskultur ur bokhyllan. Den är tjock och intressant att bläddra i, även för en lekman.


En vecka kvar tills jag får åka till torpet och dona.

söndag 19 september 2010

Mycket gamla hus

Jag fick svar från Byggnadsvårdsföreningen, på min fråga om det finns en "traditionell" utformning på skorstenshuv:

"Om ni eldar regelbundet, minst nån gång i månaden så är behovet av skorstensskydd inte så stort. Om ni ändå vill göra ett så kan ni titta i Riksantikvarieämbetets häfte Järnplåt för att få tips på utformningen av själva överbeslaget, plåten som täcker skorstenstoppen. Skyddet över skorstenen görs som en halvcirkel i profilen och slutar i sidled där skorstenspipan slutar, då ser det inte klumpigt ut och tar över hela taket. Att dra ut dom längre åt sidorna är helt onödigt. Kanterna kan gärna göras med en liten vulst så att det blir stabilt och får en snygg avslutning."

Jaha, så var det med det. En huv är alltså inte helt fel, men kanske inte heller helt nödvändigt.

I helgen var vi i Köpenhamn. Såg bl.a. detta fina hus:

Titta närmre på hur bjälkarna är synliga utifrån:


Och vilken härlig rödfärg! Jag tror att huset var daterat från 1500-talet! 1500-talet, fattar ni? Bredvid låg detta, likaledes charmiga, som var lite snett och vint, men i fantastisk form för att vara en 400-500-åring:





Notera de vitmålade bjälkarna som sticker ut ovanpå utsmyckningen på sidan av fönstret.

Jaha, inget torpet denna helg, men massa fina intryck från vårt södra grannland.

fredag 17 september 2010

Vildsvinsnyheter

Jag hörde på nyheterna häromdagen, att Regeringen satsar pengar på slakterier, för att kunna ta hand om vildsvinskött i större utsträckning:

"Men hittills har hanteringen varit omgärdad av krångel och stora konstnader. Viltkött får inte komma i kontakt med kött från våra tamdjur och detta tillsammans med en uppsjö av avgifter för kontroller och inspektioner, får kostnaderna att rusa.
Regeringen puttar nu in totalt 50 miljoner kronor för att underlätta för dom småskaliga slakterierna som ska slippa olika avgifter kopplade till hanteringen av viltet. Detta ska ska i sin tur ge småslakterierna ökade möjligheter att ta hand om större mängder vildsvinskött."

Detta innebär kanske ökad jakt också, även om jag förstått att jaktsäsongen på vildsvin redan är ovanligt lång (hela året med undantag för en periodi februari-mars, tror jag)? Vi har mycket vildsvin runt torpet. Man ser ständigt spår av dem i  skogen. De bökar upp stora områden, rejält. Det kan se ut som om någon gått fram med jordfräs. I våras gick vi förbi ett annat litet torp mitt i skogen, där vildsvinen hade bökat upp hela gräsmattan. Det såg för sorgligt ut, men nu i början av hösten såg jag att gräsmattan hade vuxit på sig igen. Jag är lite orolig ibland, när vi kommer körandes på vår lilla skogsväg, att vi skall mötas av en uppbökad tomt. Hitills har vi varit förskonade, förutom vid ett tillfälle i vintras då de bökat upp ett mindre område. Jag tog tillfället i akt och gjorde ett litet land av det. På något sätt måste vi ju ändå samsas.

tisdag 14 september 2010

Om ni kunde vara så snälla...

och maila mig tankar på hur en fin skorstenshuv ser ut! Eller kanske länka till en bild? Jag inser att det finns en hel del att tänka på vad gäller denna både framträdande och lite oansenliga utsmyckning. Varje helg väcks  nya funderingar...

söndag 12 september 2010

Skorstensfunderingar

Nu har hösten kommit till torpet. Regnruskigt och lite gråmulet med orangea inslag.

I helgen kom en spisgubbe förbi, och tittade på plåten över vedspisen. Han menade att man antingen kan göra en ny plåt och sätta fast (kostar mer) eller att man klipper till en plåtbit och popnitar fast en över hålet, liksom täpper till runt kaminröret baktill (kostar mindre). Han pratade också om att man kan hugga ut ur spiskåpan och lägga in isolering (kostar mest), så att det inte skall ske ett kallras när den varma luften går ut (fattade jag det som). Men, eftersom detta trots allt är ett litet torpställe för helg och semesterbruk, förkastade vi snabbt den idén.


Jag tog mått på de två fönstren som skall få nya fina innanfönster. Det verkar trots allt inte vara så dyrt som jag trodde att tillverka dessa.

Klättrade också upp på taket för att mäta hålet i täckplåten, som kamininstallatören klippt upp. Nu har jag mycket huvudbry över hur vi skall täcka över detta. Finns två alternativ: ett är att tillverka en liten huv som sticker upp en 20-30 cm och enbart täcker det fyrkantiga hålet. Detta innebär dock en skorsten med två små uppstickande saker, och är kanske inte så snyggt? Det andra alternativet är mer traditionellt, och innebär att man låter göra en traditionell huv som täcker hela skorstenen. Då får vi kapa av det rör från vedspisen som redan sticker upp. Dock, jag har sett alltför många små, fina stugor med jättehuvor på sig. Det ser faktiskt anskrämligt ut! Jag får naturligtvis ligga på och beställa en nätt huv, men ändå... Frågan är vad som är minst värst?

Väl uppe på taket passade jag på att fota våra ägor ;-)

(Lägg märke till man och barn som leker häst och vagn..)
 Som kanske synes är ena delen av taket på huset numera täckt med tegelimiterande plåt. Inte så tokigt som det låter, tycker jag. Tidigare var där spåntak. På den andra sidan, baksidan, är det rött plåt som gäller. Lite intressant - förmodligen en snålvariant från förra ägarna. Ladan hade tidigare spåntak, men numer plåt. Jordkällaren har tvåkupigt tegel. En liten önskan är ju att få lägga enkupigt tegel på bostadshuset, någon gång i framtiden. Har ni några åsikter om takmaterial? Frågan är väl hur spånet var lagt. Och om man kan använda den reglingen till tegel? Nytt tänk för mig, fortfarande okunnig inom området.

Golvet i hallen fick sin andra omgång Grå Umbra. Det ser väldigt bra ut! Den andra strykningen täckte ordentligt. Får dock bli en tredje strykning om några veckor. Den renskrapade dörren skall bli Herrgårdsgul, tror jag.

Slutligen en liten detalj:

Det gör mig glad när någon ansträngt sig lite extra, som t.ex. när någon klippte till plåten under panelen, och figurklippte vid stentrappan. Det tycker jag är tjusigt.

torsdag 9 september 2010

Tankar om värme

Jag funderar på hur mycket värme som slinker ut genom ett gammalt, enkelt fönster, dvs. utan innanfönster? I "smutten" på torpet (som man tydligen inte kan säga enligt A, men som i min värld är ett litet utrymme), sitter ett litet fönster med fina, smala spröjsar och fyra rutor. Det finns inget innanfönster här. Jag tror att man helt enkelt stängde till hit ut, med en tjock dörr förut. Nu står dörren i ladan, för jag tycker så mycket om ljuset som kommer in via fönstret och vill ha det öppet.


Frågan är dock hur mycket värme man "tjänar" på att göra ett innanfönster?

Likaså undrar jag över täckplåten som sitter i spiskåpan över vedspisen. Den är naturligtvis gammal och lite otät, och har dessutom ett ca 20*20 cm stort hål i sig. Jag tror att man förr i världen hade en liten lucka över hålet, så att man kunde släppa ut ångan om det blev ångigt från vattenkitteln på spisen. Men den funktionen behövs ju faktiskt inte idag. Hur mycket kall luft kommer in/varm luft passerar ut där, månntro? Eller är det bra för ventilationen?

Jag har funderat lite på det här med ventilation också. Hur tänkte man förr? Jag kan inte se att vi har någon form av ventil i stugan. Är ett gammalt hus alltid så pass otätt att det sköter sig självt? Vore intressant att få veta...

Och så en sista fråga: innanfönstrena skall ju vara täta och ytterfönstren kan med fördel vara inte alldeles täta. Vissa av våra (alla?) ytterfönster är dock alldeles täta, efter många omgångars målning etc. Kan man t.ex. göra ett litet hål i karmen på innanfönstret, för att på så sätt få till lite luftväxling och slippa kondens? Eller är det helt fel tänk?

onsdag 8 september 2010

En stilla fundering

När snickaren lagade vårt ruttna fönsterfoder i köket, var han tvungen att lossa fönstren och sedan skruva tillbaka dem. Nu är de alltså fastskruvade. Vilket i sig inte gör någonting. Dock tyckte han att vi skulle lägga fönsterlister mellan foder och fönster, samtidigt som vi ändå lossade dem för att måla. Fönsterlister? I plast! Är det nödvändigt? Huset har ju klarat sig utan i dryga 130 år. Jag förstår principiellt teorin med att luften på något sätt kan flöda, och ändå täta, men ändå. Jag är alltid skeptisk mot snickare som förordar moderna tankesätt. Eller är det bara ett utslag av min snobbism? Hur tänker ni?

tisdag 7 september 2010

Musfällor

Innan jag åkte hem placerade jag ut två musfällor. Det börjar väl bli dags snart?


måndag 6 september 2010

Skrap skrap skrap

En sådan underbar helg det var! Jag var ensam på torpet, ingen man, inget barn, och pysslade precis hur mycket jag ville, med det jag ville, hur länge jag ville - utan att bli avbruten! Och ett sådant väder! Lite sensommaraktigt, strålande sol och ganska varmt. Höstens färger är på antågande, men ännu är det grönt. Helgen bjöd på:

-målning av väggen bakom kaminen, första varvet vilket i sin tur bjöd på insikten om att vi behöver mura upp en liten bit till, för att få en snygg kant mot det skarvade taket
-skrapning av ena sidan av farstudörren liksom tröskel in till köket
-första lagret målarfärg på golvet i farstun/köket
-grundmålning, kittning och andrastrykning av verandafönstren
-mätning av skorstenshål, för tillverkning av liten "hatt"
-skurning av golv

Gött! Bildbevis:


Förefaller som om dörren har varit ljusgrön.


Karmen bär spår av rött och ljusgult.


Detta är en chansning. Denna golvsnutt var nämligen slipad och tunnt lackad två gånger, men jag tycker att det var svårt att hålla rent. Prövade därför med Gysinge Grå Umbra, direkt på. Skall bli intressant att se om det håller. Här är det bara målat en gång, så fläckar etc. lyser igenom. Vitsen är ju att måla tunt, och många gånger. Resten av golvet, som skymtar fram, är också ganska medfaret. Vore roligt att byta ut det mot ett likaledes rejält gammalt golv i bättre skick.


 En reglerbar stege är guld värd!  Rekommenderas. Ett annat bra inköp var arbetsbyxor med knäskydd! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Plintarna är nya för i år, tidigare vilade utbyggnaden enbart på lecablock... När jag slutligen stod på taket och höll på med skorstenen, tittade jag ut över vår tomt, skogen och hygget och kände att allt var perfekt. Kan inte tänka mig att jag skulle trivas bättre någon annan stans.




Just det, hann planera lite för renoveringen av lilla farstun. Bakom spånskivan på översta bilden finns murstocken. Jag funderar på att ta fram den och snygga till den. Den beigea, ådringsmålade "tapeten" sitter också på spånskiva och kommer att tas bort till förmån för enkel panel. Jag tror inte att ådringsmåleriet är så gammalt som man kan tro. Dessutom är den ganska skruttig. Däremot tycker jag att de höga socklarna i kall blågrå nyans är så fina. Får se om golvet skall få vara, eller om jag kommer att måla över det.

Ja, det var en helg att leva på länge!

torsdag 2 september 2010

Igår var vi på Nääs och förkovrade oss bland färger och penslar och annat roligt och nödvändigt. Jag fick rekommendationen att köpa emulsionsfärg till väggen bakom kaminen. Skall bli kul att måla med den, har inte prövat denna färgtyp innan. Jag köpte linoljefärg också, engelsk röd till en stol, och grön umbra. Jag såg nämligen en bild en gång, i boken "Vi rustade ett torp" (tror jag att den heter, av Arne Larsson?),
på hur han hade målat sina trösklar i obruten grön umbra. Jättefint tycker jag! Skulle gärna vilja pröva på torpet, men de enda höga trösklar vi har vetter mot ett ganska mörkbrunt golv, så jag tror inte att kontrasten skulle bli lika fin som mot ett ljust golv. Jag får fundera lite till. Funderar också på vilken färg dörren mellan hallen och köket skall ha. Kanske en något svagare ockragul?

I dagsläget är den målad med en högblank vit färg. I ett nummer av Lantliv i vintras var det ett reportage från Växbo Lin. Familjen hade en jättefin hallonröd färg på en av sina dörrar. Det hade också varit vackert, men den dörren kontrasterade mot mörka timmerväggar. Rött mot vitt kanske blir lite väl magstarkt?