torsdag 9 september 2010

Tankar om värme

Jag funderar på hur mycket värme som slinker ut genom ett gammalt, enkelt fönster, dvs. utan innanfönster? I "smutten" på torpet (som man tydligen inte kan säga enligt A, men som i min värld är ett litet utrymme), sitter ett litet fönster med fina, smala spröjsar och fyra rutor. Det finns inget innanfönster här. Jag tror att man helt enkelt stängde till hit ut, med en tjock dörr förut. Nu står dörren i ladan, för jag tycker så mycket om ljuset som kommer in via fönstret och vill ha det öppet.


Frågan är dock hur mycket värme man "tjänar" på att göra ett innanfönster?

Likaså undrar jag över täckplåten som sitter i spiskåpan över vedspisen. Den är naturligtvis gammal och lite otät, och har dessutom ett ca 20*20 cm stort hål i sig. Jag tror att man förr i världen hade en liten lucka över hålet, så att man kunde släppa ut ångan om det blev ångigt från vattenkitteln på spisen. Men den funktionen behövs ju faktiskt inte idag. Hur mycket kall luft kommer in/varm luft passerar ut där, månntro? Eller är det bra för ventilationen?

Jag har funderat lite på det här med ventilation också. Hur tänkte man förr? Jag kan inte se att vi har någon form av ventil i stugan. Är ett gammalt hus alltid så pass otätt att det sköter sig självt? Vore intressant att få veta...

Och så en sista fråga: innanfönstrena skall ju vara täta och ytterfönstren kan med fördel vara inte alldeles täta. Vissa av våra (alla?) ytterfönster är dock alldeles täta, efter många omgångars målning etc. Kan man t.ex. göra ett litet hål i karmen på innanfönstret, för att på så sätt få till lite luftväxling och slippa kondens? Eller är det helt fel tänk?

4 kommentarer:

  1. Vad jag vet så sker ventilationen i gamla hus genom skorstenen, alltså genom kakelugnar och spisar. Ventiler är npg ett modernt påfund.

    Mitt torp har som sagt BARA en-glas fönster och jag tror aldrig det har funnits innanfönster heller. Jag tror jag låter det vara så. Men för din del så tror jag verkligen att du tjänar på att sätta in ett innanfönster. Om du tänker använda torpet på vintern alltså. Så länge kanske en tjock ylle-gardin som du kan dra för när det är mörkt vore bra.

    Intressanta frågor du har, tyvärr vet jag inte så mycket om detta : )

    SvaraRadera
  2. Farstun var sval (svale) förr i tiden, så även i mitt Universum. Vintertid stängs dörrarna hit och temperaturen är låg men inte under nollgradigt. Vi har ett pyttefönster under trappan. I det sätter vi in en tillkapad glasskiva som skruvas fast i karmen med trekantlister. Se inlägget http://mittuniversum.wordpress.com/2010/01/25/innanfonster-med-speciallosning/

    Jag förstår inte var hålet i täckplåten är. Är det inte spjället som leder upp i skorstenens ventilationskanal. Där ska du i så fall absolut ha en svängbar lucka som regleras med spjällkedja. På sommarn står den öppen ofta, på vintern är det viktigt att stänga den då man inte lagar mat. MYCKET kall/varm luft passerar där igenom = ventilation. Förr öppnade man fönster om man ville vädra ordentligt. Det är inte så dumt, riktigt härligt.

    Jomenvisst, på innerfönstren placerar man tätningslister men yttre fönstret ska ha luftväxling. Annars kondenseras den varma luften på ytterrutan. Gör inget hål. Se bara till att fönstren går att öppna, ta bort fastmålad färg och eventuella tätningslister där.

    SvaraRadera
  3. Länsmuseerna har byggnadsantikvarier som ställer upp och svarar på frågor, de kan även komma ut på plats till huset. Somliga gratis och för intet. Så finns arkitekter med inriktning på kulturarvet och äldre byggnader.

    Men det är bra att vara förberedd genom att ha läst en bra övergripande bok om byggnadsrenovering. Byggnadsvårdsbloggen har en bra litteraturlista.

    SvaraRadera
  4. Att ta bort fastmålad färg låter så lätt, men är egentligen ganska knivigt, på fönster som inte är öppningsbara. Får försöka mer noggrant nästa torpethelg. Tack för alla dina svar, mrs Universum. Och du med, Lotten!

    SvaraRadera